Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Μεγάλα κόλπα φοροδιαφυγής

thumb
Μεγάλη φοροδιαφυγή, όχι μόνο για τον ΦΠΑ, γίνε ται ακόμη και από μεγάλες επιχειρήσεις και είναι γνωστή, λίγο πολύ, στους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς όμως κανένας να κάνει απολύτως τίποτε για να την αποτρέψει. Όλα έχουν μείνει στον αυτόματο πιλότο. Συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για:

Μεγάλη αλυσίδα με καφετέριες γεμάτες με πάμπολλες μηχανές αποδείξεων, σε βαθμό που... εντυπωσιάζονται οι πελάτες. Ωστόσο όλοι σχεδόν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς γνωρίζουν πως οι περισσότερες εκδίδουν μη νόμιμες αποδείξεις και ότι μόνο μία από τις μηχανές εκδίδει κανονικές!

Μεγάλη και γνωστότατη αλυσίδα ρούχων, στην οποία λειτουργούν και ταμιακές  μαϊμού με συνέπεια να μην εμφανίζονται τα πραγματικά έσοδα των καταστημάτων...

Αεροπορική εταιρεία που συνδέεται με λογιστικό γραφείο, στην έδρα του οποίου λειτουργούν ακόμη 17 εταιρείες, οι οποίες ανταλλάσσουν τιμολόγια (η μία πουλάει στην άλλη μελέτες) κι έτσι προκύπτει επιστροφή ΦΠΑ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μάλι στα πρόκειται για τόσο κραυγαλέα περίπτωση, ώστε είναι από τις λίγες εταιρείες στις οποίες ήδη υπάρχει παρέμβαση ελεγκτικού μηχανισμού και γίνεται έρευνα από δύο τουλάχιστον επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών.

Υποθέσεις μαύρου χρήματος

Πλήρης είναι η απραξία και σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις μαύρου χρήματος, οι οποίες συσσωρεύονται πλέον στην περίφημη ανεξάρτητη επιτροπή για την καταπολέμησή του, η οποία υπάγεται στον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτη. Πρόκειται για την αρχή της οποίας επικεφαλής επί Ν.Δ. ήταν ο Γ. Ζορμπάς, που εκπαραθυρώθηκε με νομοθετική ρύθμιση επί Αλογοσκούφη.

Στην αρχή αυτή λοιπόν βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2005 περίπου 642 υποθέσεις, για τις οποίες, κατά πληροφορίες, δεν κινείται φύλλο ούτε επί ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι 642 υποθέσεις που λιμνάζουν στην επιτροπή αυτή αφορούν γνωστές επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετέχουν γνωστά πρόσωπα του δημόσιου βίου, όπως επιχειρηματίες (και των media), εργολάβοι και εφοπλιστές, για τους οποίους διάφορες τράπεζες έχουν στείλει σήματα προς την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

Μάλιστα λέγεται ότι στον Πειραιά με τέτοια θέματα γίνεται πανηγύρι, ενώ μεταξύ εκείνων που συζητιούνται περισσότερο περιλαμβάνεται και επιχειρηματίας για τον οποίο κάποιοι «επιτήδειοι» φροντίζουν να είναι συνδαιτυμόνας κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Έτσι και αρχίσουν να δημοσιοποιούνται οι υποθέσεις, πάντως, θα γίνει μεγάλο γλέντι...
WWW.TOPONTIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: