Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Το ΑΣΕΠ κλείνει τη στρόφιγγα των συμβασιούχων

Απορρίπτονται ως «απαράδεκτα» πάνω από το 35% των αιτημάτων των φορέων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


«Μαχαίρι» στις προσλήψεις συμβασιούχων θέτει το ΑΣΕΠ, κόβοντας το ένα στα τρία αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τους δημόσιους φορείς, γεγονός που καταδεικνύει το εύρος της παρανομίας και των πελατειακών σχέσεων που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια στις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο. Η ανεξάρτητη Αρχή, η οποία μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ανέλαβε και τον έλεγχο των προσλήψεων εργαζομένων με συμβάσεις έργου και αναδείχθηκε ως τοποτηρητής, τρόπον τινά, της νομιμότητας, έχει αρχίσει να επιστρέφει τα αιτήματα δεκάδων φορέων του Δημοσίου με την ένδειξη «απαράδεκτο».

Ηδη από τα 978 αιτήματα 189 φορέων που έχουν εξετασθεί ως τώρα (εκκρεμούν ακόμη περισσότερα από 15.000) τα 348 απερρίφθησαν, ενώ αντιθέτως εγκρίθηκαν 630. Πάνω από 35% των αιτημάτων των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, μ΄ άλλα λόγια, απορρίπτονται, με το αιτιολογικό ότι υποκρύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» ή ότι οι υπό κάλυψη θέσεις μπορούν να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό ή ότι οι ειδικότητες που ζητούνται είναι ανύπαρκτες. Μετά τη γνωμάτευση του ΑΣΕΠ η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και τα σχετικά αιτήματα θα ριχθούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Τα αιτήματα τα οποία απορρίπτονται επειδή υποκρύπτουν ψευδεπίγραφες στην πράξη συμβάσεις υποβάλλονται συνήθως από τις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες με βάση τα στοιχεία του ΑΣΕΠ κατείχαν και στο παρελθόν τα σκήπτρα της παρανομίας σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού. Η εμμονή όμως των δημάρχων σε παρόμοιες πρακτικές στην παρούσα φάση προσλαμβάνει μια ιδιαίτερη σημασία, για δύο κυρίως λόγους: Οπρώτος είναι ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι δημοτικές επιχειρήσεις εντός του έτους και ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση του «Καλλικράτη» θα πρέπει να εξυγιανθούν και να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες ή, σε διαφορετική περίπτωση, να κλείσουν με ταυτόχρονη μετάταξη του προσωπικού τους στους οργανισμούς των δήμων. Ο δεύτερος είναι ότι πολλές από τις θέσεις τις οποίες ζητούν να καλύψουν μέσω των προσλήψεων συμβασιούχων μπορούν να καλυφθούν μέσω διαφανών διαδικασιών με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου.

Ενδεικτικό πάντως της ρουσφετολογικής πολιτικής στην οποία επιδίδονται κυρίως οι δήμαρχοι είναι ότι ζητούνται ειδικότητες όπως συνοδοί, σύμβουλοι οργάνωσης μεθόδου εργασίας, γενικών καθηκόντων, βοηθών εστιατορικής τέχνης, ηλεκτρολόγων εγκαταστάσεων, καταμετρητών, υδραυλικών, εργολάβων καθαριότητας, ψυκτικών, διοργανωτών κοινωνικών εκδηλώσεων, διοργανωτών εμψυχωτικών εκδηλώσεων, τεχνίτες οικοδομών, κλητήρες, διαχειριστές, υπεύθυνοι επικοινωνίας, συντονιστές για οργάνωση και προβολή κινηματογραφικών ταινιών κτλ. Εκτίμηση στελεχών του ΑΣΕΠ είναι ότι οι πελατειακές σχέσεις γύρω από τις προσλήψεις συμβασιούχων αυξάνονται από το γεγονός ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν «παγώσει» για το 2010, το οποίο είναι και έτος δημοτικών εκλογών.

 TO BHMA ON LINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: