Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Τρία χρόνια στο τούνελ

Παγώνουν ως και το 2012 μισθοί και προσλήψεις στο Δημόσιο 

ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ ,  ΤΟ ΒΗΜΑ | 

Στην αφετηρία μιας πολύ δύσκολης τριετίας βρίσκονται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις προκειμένου, στη μακρά αυτή διαδρομή, να βγει η χώρα από τη σκιά της χρεοκοπίας.

Με τις αποφάσεις του Εurogroup και του στο Εcofin, σήμερα και αύριο, πρόκειται να τεθεί και επισήμως η Ελλάδα στο αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης από την ίδρυση της Ευρωζώνης.

Μετά το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τις μεγάλες ανατροπές στους φόρους, την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, τις μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και την προαναγγελία της αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ετοιμάζεται το δεύτερο πακέτο μέτρων.

Θα αφορά και πάλι τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που στην καλύτερη περίπτωση θα μείνουν «παγωμένοι» και το 2011 και το 2012, τις προσλήψεις που κόβονται «μαχαίρι», αλλά, κυρίως, τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Αυτή τη φορά το «κοστούμι» για τους Ελληνες «ράβουν» όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δηλαδή οι τρεις διεθνείς οργανισμοί που από την Καθαρή Δευτέρα θα μας «επιτηρούν» και επίσημα.

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι οι αλλαγές που προτείνουν οι επιτηρητές «πονάνε», αφού αγγίζουν και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό γιατί οδηγούν:

* Στην ενίσχυση των ελαστικών μορφών εργασίας (μερική και προσωρινή απασχόληση).

* Στη μείωση ακόμη και των κατώτατων αμοιβών εργασίας, ειδικά σε περιοχές όπου η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις επιχειρήσεις. * Στην απελευθέρωση όλων των αγορών, και ειδικά των κλειστών επαγγελμάτων, από τα ταξί ως τα κομμωτήρια και τα συμβολαιογραφεία.


* Στην περαιτέρω αύξηση της φορολογίας μέσω των συντελεστών του ΦΠΑ. Το μέτρο αυτό θεωρείται από την κυβέρνηση «λύση ανάγκης».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου το κλίμα- παρά τη συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την πολιτική στήριξη της Ελλάδας- δεν είναι φιλικό. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για όλους, με κορύφωση τον τριμερή έλεγχο στην Αθήνα, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Μαρτίου.

Ωστόσο όμως ακόμη και τα μέτρα αυτά απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν. Οπως έχει δείξει η εμπειρία της εφαρμογής προγραμμάτων λιτότητας σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε κρίση, σε πρώτη φάση οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση και αύξηση της ανεργίας, καθώς μειώνεται η κατανάλωση και συρρικνώνεται ο δημόσιος τομέας. Η κυβέρνηση για να αποτρέψει τον ορατό αυτόν κίνδυνο θα προχωρήσει εντός του Μαρτίου στην αλλαγή του επενδυτικού νόμου δίνοντας κίνητρα και επιδοτήσεις, από τα κοινοτικά κονδύλια, για να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις.

Οπως εξηγεί η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, ο αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει την επιδότηση:

1. Της παραγωγικής διαδικασίας φωτοβολταϊκών στοιχείων στη χώρα μας.

2. Τη ναυπήγηση πλοίων για τις άγονες γραμμές.

3. Τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων από τα αστικά κέντρα στις βιομηχανικές περιοχές.

4. Την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής με τη δημιουργία μονάδων τυποποίησης και δικτύων διάθεσης των προϊόντων.

5. Την αντικατάσταση όλων των καυστήρων με συστήματα νέας τεχνολογίας, φιλικής στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: