Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

«Ήξεραν για το ντιλ του 2001»

«Η Ε.Ε. γνώριζε για την Goldman Sachs» λένε στελέχη του τότε οικονομικού επιτελείου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Λάσκαρη


«Ό,τι έγινε έγινε φανερά και κυρίως χωρίς να παραβιάζονται οι 
κανόνες  της Εurostat» λέει ο Χρ. Σαρδελής, επικεφαλής του Οργανισμού  
Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το 2001
Στη δίνη αρνητικών δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου βρίσκεται για ακόμα μία φορά η Ελλάδα, αυτήν τη φορά με αφορμή πρακτικές διαχείρισης του δημοσίου χρέους λίγο πριν από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
Υπόθεση του 2001 ανέσυρε στην επικαιρότητα, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Νew Υork Τimes», καταλογίζοντας στην Ελλάδα λογιστικές αλχημείες ανταλλαγής χρέους με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs με σκοπό να κρυφτεί χρέος από τις Βρυξέλλες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για πρακτικές που ήταν τότε νόμιμες» σχολίασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας πως τέτοιου είδους συμβάσεις ανταλλαγής χρέους δεν χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα. «Εκμεταλλευτήκαμε τους λογιστικούς κανόνες που ίσχυαν και μετατρέψαμε χρέος σε μελλοντικούς τόκους» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο τότε επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Χ. Σαρδελής, τονίζοντας «πως ό,τι έγινε, έγινε φανερά, δεν κρύφτηκε από κανέναν και κυρίως χωρίς να παραβιάζονται κανόνες της Εurostat». «Η Εurostat δεν ήταν ενήμερη για αυτές τις συναλλαγές», είπε χθες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, προσθέτοντας όμως πως «τέτοιες δοσοληψίες δεν είναι εξ ορισμού παράνομες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με τα επιτόκια της αγοράς». Σε κάθε περίπτωση οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να δώσει σχετικές διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το 2001, η Ελλάδα έχει ικανοποιήσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ και έχει εισέλθει στην ευρωζώνη. Το δημόσιο χρέος της είχε εκτιμηθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε 99,7% του ΑΕΠ (από 104% το 1999) και η χώρα έχει την υποχρέωση να διατηρεί το χρέος σε πτωτική τροχιά προκειμένου σταδιακά να προσεγγίσει το 60% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του χρέους, η Ελλάδα χρησιμοποίησε και τα γνωστά σε όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης currency swaps. Το συγκεκριμένο «εργαλείο» δούλεψε στην Ελλάδα ως εξής: Χρέος ύψους 10 δισ. σε δολάρια και γιεν μετατράπηκε σε ευρώ, με διαμεσολαβητή την Goldman Sachs. Το «κλειδί» για τη μείωση του χρέους- ή την εξαφάνιση χρέους όπως κατηγορεί την Ελλάδα ο διεθνής Τύπος- ήταν η ισοτιμία. Τότε, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου ήταν στα 0,85 δολάρια. Όμως, η Goldman Sachs «αγόρασε» αυτό το χρέος με ισοτιμία ευρώ- δολαρίου στα 1,30 δολάρια. Με τον τρόπο αυτό, το χρέος μίκρυνε κατά περίπου 2,8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα άρχιζε να ξεπληρώνει το συγκεκριμένο ποσό χρέους από το 2004 έως και το 2019, με ετήσια επιβάρυνση για το έλλειμμα της τάξεως του 0,15% του ΑΕΠ. Όμως, με παρέμβαση του τότε υπουργού Γ. Αλογοσκούφη, το 2005, η σύμβαση με την επενδυτική τράπεζα επεκτάθηκε έως το 2039.

Αυτή την υπόθεση, η οποία συζητήθηκε στην ελληνική Βουλή το 2003, στο πλαίσιο σχετικής επερώτησης που είχε κατατεθεί από τον τότε βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Αλογοσκούφη, έφερε εκ νέου στην επικαιρότητα η εφημερίδα «Νew Υork Τimes», προσθέτοντας στην ιστορία ότι η Goldman Sachs έκρουσε εκ νέου την πόρτα των Αθηνών, προσφέροντας τις υπηρεσίες της τον Νοέμβριο του 2009. Ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Γκάρι Κοχ, επικεφαλής μιας ομάδας τραπεζιτών, πρότεινε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα σύγχρονο εργαλείο με το οποίο θα μπορούσαν «να σταλούν στο μέλλον τα χρέη των νοσοκομείων» (εκτιμώνται σε 5,2 δισ. ευρώ). Την πρόταση αυτή απέρριψε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Και η Ιταλία
Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν πάντως πως αυτές οι πρακτικές δεν είναι καθόλου «ξένες» σε όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, αναδεικνύοντας κυρίως τις περιπτώσεις της Ιταλίας και του Βελγίου που έκαναν εκτεταμένη χρήση αυτών των εργαλείων για να μπουν στην ευρωζώνη. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν απορία για τη σκοπιμότητα επαναφοράς στο προσκήνιο μιας γνωστής υπόθεσης, σε αυτήν την τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Η ΑΡΝΗΣΗ
Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρνήθηκε πρόταση της αμερικανικής τράπεζας για αγορά μέρους του ελληνικού χρέους

Μπαράζ πιέσεων και αρνητικών δημοσιευμάτων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κανελλόπουλος

ΣΕ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ κλοιό από δημοσιεύματα και δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν για τη λήψη νέων και σκληρότερων μέτρων βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες στις αγορές για την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας προκαλώντας πιέσεις στο ευρώ και άνοδο στα spread των ομολόγων. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στα 1,359 από τα 1,363 δολάρια, ενώ η διαφορά των επιτοκίων στα δεκαετή κρατικά ελληνικά ομόλογα από τα αντίστοιχα γερμανικά (spread) αυξήθηκε από τις 294 έως τις 310 μονάδες βάσης.

Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ελλάδα θα αντισταθεί στις πιέσεις για μεγαλύτερη λιτότητα» οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γράφουν ότι το Βερολίνο και η ΕΚΤ επιδιώκουν αύξηση στους φόρους1% ή 2% στον ΦΠΑ- και επιπλέον μειώσεις στους μισθούς με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και επικαλούνται πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ ότι απαιτείται η λήψη «πρόσθετων μέτρων» για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Αθήνας.

Πάντως, σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η γερμανική εφημερίδα «Βild am Sonntag», το 53% των Γερμανών εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ αποβολής της Ελλάδας από την Ε.Ε. εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θέλουν η χώρα τους να βοηθήσει οικονομικά άλλες χώρες της Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι «Τάιμς» του Λονδίνου σε χθεσινό άρθρο τους με τίτλο «Η Γερμανία είναι μέρος των δεινών της Ελλάδος, όχι μόνο η γιατρειά της» αναφέρουν ότι «η εικόνα της Ελλάδας και άλλων (χωρών) να ξεπερνούν οικειοθελώς την ικανότητά τους να δαπανούν, προσβάλλει βαθιά πολλούς Γερμανούς που είναι περήφανοι για την οικονομική σωφροσύνη τους».

«Όχι σε σωτηρία»
Κατά της χορήγησης οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. τάσσεται και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Ο. Ίσινγκ, που πιστεύει ότι η σωτηρία της Ελλάδας από την Ευρώπη θα αποτελούσε «μεγάλο χτύπημα» στην αξιοπιστία του ευρώ.

«Η βιωσιμότητα ολόκληρου του πλαισίου- και τίποτε λιγότεροκινδυνεύει» είπε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Ίσινγκ.
www. TA NEA ON LINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: