Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

"Σοκ" στην αγορά φωτοβολταϊκών - επενδύσεις €1,5-2 δισ. υπ΄ ατμόν

Bookmark and Share

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σε μια εποχή που η Ελλάδα ψάχνει για ανάπτυξη και επενδύσεις, η κυβέρνηση επιλέγει να κλείσει την πόρτα σε έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους και ελπιδοφόρους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, αυτό των φωτοβολταϊκών. Δεν εξηγείται αλλιώς το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας να θέσει σε... τριήμερη διαβούλευση την επικείμενη μείωση της τιμής αποπληρωμής της ενέργειας από φ/β, ένα σχέδιο που εφόσον εφαρμοστεί οδηγεί στην πόρτα της εξόδου τις μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις που σχεδιάζονται από ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις στην αγορά.

Επιχειρηματίες του κλάδου κάνουν λόγο για προσχηματική διαβούλευση καθώς δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος μέχρι την Παρασκευή, όταν μέχρι σήμερα η διαδικασία δημόσιας συζήτησης για άλλα νομοσχέδια έχει διαρκέσει τουλάχιστον 20 μέρες. Η αγορά των φωτοβολταϊκών είναι ανάστατη για τον επιπλέον λόγο ότι μόλις πριν λίγες ημέρες αποφασίστηκε και εγκρίθηκε η αύξηση στην τιμή της ενέργειας από αιολικά πάρκα και κάνουν λόγο για «δάκτυλο του αιολικού λόμπι».

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μεταφέρουν πηγές της αγοράς φωτοβολταϊκών με την προτεινόμενη μείωση της τιμής των φωτοβολταϊκών κατά 23%, συρρικνώνεται δραστικά ο δείκτης απόδοσης της επένδυσης και οι επενδύσεις εντός Ελλάδος καθίστανται μη ανταγωνιστικές. Για παράδειγμα στη γειτονική Βουλγαρία το feed in tariff (δηλαδή η επιδοτούμενη τιμή αποπληρωμής της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά) είναι 380 ευρώ, με φορολογία 10% ενώ ο χρόνος έκδοσης μιας άδειας δεν υπερβαίνει τους 5 μήνες. Σημειώνεται ότι σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία η άδεια για φωτοβολταϊκά χορηγείται μέσα σε διάστημα 3 έως 6 μηνών. Στην Ελλάδα προωθείται με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ μείωση της τιμής από τα 407 στα 320 ευρώ, όταν ακόμη και σήμερα, αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2007 δεν έχουν πάρει άδεια εγκατάστασης. Οι επενδυτές που κατέθεσαν τότε αιτήσεις σχεδίασαν τα έργα με την τιμή που ίσχυε τότε δηλαδή 450 ευρώ η MWh. Η συγκεκριμένη τιμή, αναπροσαρμόστηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο με υπουργική απόφαση στα 407 €/MWh. Τότε μάλιστα είχε συμφωνηθεί ένα ρεαλιστικό πλάνο αποκλιμάκωσης της τιμής κατά 5% κάθε εξάμηνο για τα έργα που θα συνδέονταν μετά τον Ιούνιο του 2010. Η «βίαιη» και άμεση μείωση κατά 23% της τιμής, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, δίνει σήμα ανευθυνότητας και ασυνέπειας της πολιτείας απέναντι στους επενδυτές.

«Εγείρεται θέμα κατά πόσο η κυβέρνηση θέλει να γίνουν επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Ας βγουν ανοιχτά να πουν ότι δεν θέλουν φωτοβολταϊκά και ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μόνο για τα αιολικά. Αυτό έχει μια λογική αλλά να το πουν ευθέως» σημειώνει στο Capital.gr εκπρόσωπος εταιρείας. «Η Ελλάδα δείχνει ότι δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές γιατί δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει την επόμενη μέρα» προσθέτει με νόημα.

Επιπλέον εγείρεται σοβαρό θέμα σε σχέση με τις επενδύσεις που έχουν καθυστερήσει όχι εξαιτίας της αδράνειας των ενδιαφερομένων αλλά εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ξένου fund το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δηλώνει έτοιμο να προσφύγει στο ΣτΕ εφόσον προχωρήσει το σχέδιο για τη νέα περικοπή της τιμής. Το συγκεκριμένο fund έχει αιτήσεις κατατεθειμένες εδώ και τρία χρόνια χωρίς να έχει λάβει τις άδειες για να ξεκινήσει τα έργα. Εάν λοιπόν εφαρμοστεί η απόφαση, ανατρέπεται ο σχεδιασμός και η επένδυση θα ακυρωθεί και με το σκεπτικό αυτό θα ζητηθεί ακύρωση της απόφασης.

Και βέβαια ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα του κλάδου αφορά στο γεγονός ότι σε αντίθεση με την αιολική ενέργεια, ένα σημαντικό μέρος της υπεραξίας από την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών παραμένει στη χώρα μας, καθώς λειτουργούν δύο μεγάλες μονάδες παραγωγής φ/β πάνελς.

Και όμως παρά τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες, οι προοπτικές της αγοράς φωτοβολταϊκών είναι εξαιρετικές. Σύμφωνα με ρεαλιστικές εκτιμήσεις του κλάδου, στην επόμενη τριετία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν 500 έως 600MW με ύψος επένδυσης τουλάχιστον €1,5 δις που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να φτάσει τα €2 δισ.

«Ναι το κόστος των φβ σήμερα είναι μεγαλύτερο από άλλες τεχνολογίες, όμως για παράδειγμα στα αιολικά δεν περιλαμβάνεται το κόστος της επιδότησης για την κατασκευή τους» αναφέρει εκπρόσωπος του κλάδου. Το κυριότερο όμως είναι ότι πρόκειται για μια ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία η οποία σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα θα είναι ευθέως ανταγωνιστική ακόμη και απέναντι στις συμβατικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής. «Το ζητούμενο είναι να είμαστε παρόντες ως χώρα στην αγορά τώρα που η τεχνολογία βρίσκεται στην αρχή. Εάν δε γίνει αυτό θα έχουμε χάσει το τρένο» προσθέτει.

capital.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: